Bijzondere vrouwen

Welke vrouw is bijzonder in jouw leven?  In mijn geval is dat Diny en mijn moeder, die ik maar 21 jaar heb gekend. Door de bloedband is dat voor velen hun dochter(s) en hun zuster(s).

Door je huwelijk is dat je schoonmoeder. In mijn geval was dat Diny haar 2e moeder. Een lieve vrouw, ze is oud geworden. Ze zei dat ze blij was met   haar geloof in God en dat ze wachtte totdat de engelen haar zouden komen halen. Op een zondagmorgen is dat ineens gebeurd.

Er zijn vrouwen op te noemen van vroeger en van vandaag. Toen ik nog een jongen was, zag ik op het journaal de koningin van Tonga. Koningin Salote (Charlotte), ze was op staatsbezoek in Engeland bij de toen jonge koningin Elizabeth. Het opmerkelijke was haar grote omvang. Met verbazing keek ik daar naar. De jonge Elizabeth van toen zit nu bijna 70 jaar op de troon. Een oude sterke vrouw.

Je kunt onze koninginnen noemen. Koningin Maxima omarmde onlangs een vrouw, die weet dat ze gaat sterven. Toen zag je een moeder in haar.  Onze prinsessen zijn mooi en nog jong.

Christine Lagarde is sinds een paar jaar voorzitter van de Europese Centrale Bank, daarvoor was zij directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Dan moet je heel wat in je mars hebben.

Angela Merkel is van 22 november 2005 tot vermoedelijk eind van dit jaar bondskanselier van Duitsland. Ze heeft veel politici  zien komen en gaan, vooral gaan …..
“Wir schaffen das”, is een bekende uitspraak van haar.

Benazir Bhuto was twee maal premier van Pakistan (democratisch gekozen), maar zij is vermoord door extremisten. Het was toen al (eind vorige eeuw) heel bijzonder dat een vrouw in een islamitisch land de verkiezingen won.

Indira Ghandi was premier van India van een immens groot land, qua de bevolking, meer dan een miljard inwoners. Zij volgde haar vader Pandit Nehru op. Zij is ook door een aanslag op haar leven omgekomen.

Evita Perón zij was getrouwd met Juan Perón de president van Argentinië. Zij had veel macht en invloed op het regeringsbeleid.  Velen kennen het lied over haar:
“Don’t cry for me Argentina”.

Over beroemde filmsterren en zangeressen weet ik niets te vertellen.

Ode aan de vrouwen, die er alleen ‘voor’ stonden of ‘voor’ staan, voor hun  gezin. Vroeger was dat vaak met veel kinderen. Ze moesten of moeten vaak  een vader en moeder tegelijk zijn.

Debora, Jaël, Martha, Maria en Dorcas, hun namen vinden we in de Bijbel.

Eva, Sara, Rebekka, Lea, Rachab, Ruth, Bathseba staan in de lijn van moeders (voorouders) van Jezus, de Zoon van God.  Maria is Zijn moeder.

Hanna een oude profetes, die heel lang weduwe was, diende God  onafgebroken in de tempel, met vasten en bidden, nacht en dag. Zij kwam bij Simeon staan toen Jozef en Maria, Jezus in de tempel brachten en zij loofde mede God en sprak over Hem tot allen die voor Jeruzalem verlossing verwachten.